BRÄNNVINSKRYDDNING

JOHANNESÖRT

Plocka örten just som blommorna börjar slå ut ur knopparna. Plocka varsamt, blommorna får inte bli klämda. De gula blommorna innehåller nämligen ett rött färgämne som kan avlägsnas om du behandlar örten våldsamt. Klipp av blommorna med en sax över ett kärl, tryck försiktigt samman dem med handen och slå brännvin över tills blommorna är täckta av spriten. Efter två-tre dagar silar du ifrån blommorna och essensen som är djupt röd filtreras exempelvis genom ett kaffefilter. Essensen blandas sedan 1:10 med brännvin. En viktig detalj i sammanhanget. Låt aldrig dessa blommor torka utan gör essensen samma dag som blommorna skördats. Då ger denna ört inte bara en vacker röd färg åt ditt brännvin utan även en sällsynt fin kryddsmak.

FLÄDER

Skörda blomman strax efter det att knopparna slagit ut. Alla blomstjälkarna rensas bort och sedan låter du blommorna stå och torka på en skuggig plats under en dag. Lägg sedan blommorna i ett lämpligt kärl och häll brännvin över. Efter en vecka är essensen klar. Den kan användas omedelbart. Essensen blandas sedan 1:9 med brännvin. Essens kan också göras på bären. Dessa skördas väl mogna och läggs färska och väl sköljda och rensade i ett kärl, varefter du häller brännvin över bären tills de täcks helt. En vecka senare silar du bort bären genom en finmaskig sil. Nu kommer dock det svåra: essensen skall lagras i ett halvt år innan den kan användas. Den bottensats som uppstår avlägsnar du genom att försiktigt hälla av brännvinet och låter bottensatsen stanna kvar. Blanda efter egen smak. Du har nu fått en mörkt lilaröd snaps.

ENBÄR

Det är bara de mörka, blå, enbären som skördas. Gör du detta i september har de en söt, mild aromatisk smak. Bären skall rensas väl, sköljas och lufttorkas i några dagar. Bäst är om du breder ut dem på ett underlag av rent linne eller papper. Innan du tillsätter brännvinet skall du stöta bären i en mortel dock utan att krossa bären. Redan efter en dag har bären dragit åt sig så mycket brännvin att du måste hälla på mer. Brännvinet skall hela tiden täcka bären. Efter en vecka är essensen klar. Du silar bort bären med en finmaskig duk.

Essensen skall sedan stå orörd några månader. Under denna tid klarnar drycken. Du häller bort bottensatsen och tillsätter brännvin efter smak. Denna essens har en mycket stark smak. Därför torde ca 5% essens räcka för iblandningen. Tänk för all del på att enbärsbrännvin aldrig skall vara starkt, 35% alkohol är mer än nog. Späd ut brännvinet med ramlösa eller liknande till önskad alkoholhalt. Glöm ej heller att skaka enbärsbrännvinet före användningen. Kan drickas som snaps och även med stor fördel som grogg som blandas med tonic vatten. Färgen är vackert blankt gul.

BJÖRNBÄR, BLÅBÄR, SMULTRON

Bären plockas, sköljs, torkas i luften och läggs i lämpligt kärl. Och så brännvin, som hälls över så att alla bären är täckta. Efter en vecka silas bären ifrån. 60% brännvin blandas till björnbärsessensen och 75% brännvin till smultron- och blåbärsessensen

LJUNG 

Plocka de nyutslagna blommorna försiktigt. Det är ett pillergöra för du skall undvika att få med något av det gröna på ljungen. Blommorna sköljs i friskt vatten och läggs att torka ute. Blommorna läggs sedan i ett kärl, brännvin hälls över och brygden får stå i fem-sex dagar och dra. Då är det tid att sila essensen genom en fin duk. Låter du den stå i ytterligare någon vecka så sjunker ett grums till botten på kärlet och du har en vacker guldgul essens som du blandar med brännvin 20% essens räcker. Och i det här fallet om någonsin skall man tänka på att man skall ha ett svagt brännvin. Du finner en fin sötma i smaken och en doft av blommande ljunghed.

GRÅBO

Gråbo är en kusin till malört och ger en beskedligare besk. När blommorna börjar slå ut skördar du örten. Tag endast blommor och knoppar och låt dem torka i två dagar i skugga. Blommorna läggs i ett kärl och brännvin hälls över och brygden får stå i fyra dagar. Då filtrerar du bort blommor och knoppar genom ett pappersfilter. 5% essens räcker att blanda i brännvinet.